Veilig betalen met...

Online verkopen van medicijnen

Het bestellen van medicijnen via internet is de laatste jaren flink toegenomen. Veel van de medicijnen die online worden aangeboden zijn nep. Om te voorkomen dat de gezondheid van burgers in gevaar wordt gebracht, is het belangrijk medicijnen bij een legaal online verkooppunt te kopen.

Controleer vóór het bestellen of de website dit logo op zijn website heeft staan én of de website vermeld is in het register.

 

 

Bio-Kult maakt het verschil

 Bio-Kult is ontwikkeld door neuroloog en voedingsdeskundige Dr. Natasha - Campbell McBride voor kinderen en volwassenen met een gevoelige spijsvertering en is uitgegroeid tot het meest aanbev…

Lees meer →

Bikosan vervanger van Bocasan

Bocasan van Oral-B is nu al een tijdje uit de handel, wij komen met Bikosan. Dezelfde werking en formule. Bikosan heeft een reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mond…

Lees meer →

Nieuwsbrief

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws en producten met de nieuwsbrief van Bik & Bik Online.

Nieuwe Europese wetgeving over gezondheidsclaims

Nieuwe Europese wetgeving over gezondheidsclaims

Nieuwe Europese wetgeving over gezondheidsclaims, in het kort
Op 25 mei is een Europese wet gepubliceerd over gezondheidsclaims. Deze wet bepaalt welke beweringen over gezondheidsvoordelen zijn toegestaan wanneer je specifieke producten in de categorie voeding of voedingssupplementen aanprijst, zoals op de verpakking, op een website of in brochures. Men is beperkt in het bevorderen van de verkoop van specifieke producten door een verbod op gezondheidsclaims die niet door de EFSA (European Food and Safety Authority) zijn goedgekeurd. Men behoudt de vrijheid van meningsuiting en mag beweringen doen over generieke werkzame stoffen, maar niet in relatie tot een product (wanneer die bewering niet is goedgekeurd). De industrie heeft jaren de tijd gehad om gezondheidsclaims voor producten of stoffen in te dienen en alle gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk getoetst door de EFSA.
 

Gevolgen
Slechts 10 procent van de bekeken gezondheidsclaims heeft de procedure en wetenschappelijke toetsing doorstaan. Voor vitamines en mineralen zijn er veel toegelaten gezondheidsclaims. Dit zijn ingrediënten die zeer goed zijn onderzocht en al jaren gebruikt worden. Er zijn echter ook veel gezondheidsclaims die geen toelating hebben verkregen. Met name voor nieuwe ingrediënten, als co-enzym Q10 voor energie of luteïne voor ooggezondheid. Een groot deel van de voedingssupplementen zal geen informatie meer bevatten over wat het voor de gezondheid doet en de consument zal gedwongen worden deze informatie elders te zoeken.


Gevolgen voor Bik-Bik
Vanaf 14 december 2012 mogen er geen producten meer in de handel zijn die niet aan de nieuwe claimswetgeving voldoen en moeten websites en brochures voor consumenten hier eveneens aan voldoen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangegeven in eerste instantie niet actief producten in de winkel te zullen controleren, maar zich te beperken tot leveranciers en groothandels.
 

Waar kan een consument goede informatie over de ingrediënten vinden?
Bik-Bik adviseert consumenten de volgende websites te raadplegen: www.orthokennis.nl (van Stichting Orthokennis) en www.kiesvoorietsextra.nl (van de brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland, NPN).
 

Waarom zijn zo weinig claims goedgekeurd? Wat ging er mis?
De gezondheidsclaims voor voeding en voedingssupplementen zijn beoordeeld volgens dezelfde normen als die voor geneesmiddelen. In de wetenschappelijke beoordeling is voorbijgegaan aan de fundamentele verschillen die tussen voeding en geneesmiddelen bestaan. Claims voor geneesmiddelen zijn eenvoudig te onderbouwen, omdat effecten sneller zichtbaar zijn bij patiënten (nog even afgezien van ongewenste bijwerkingen van lichaamsvreemde stoffen). Gezondheidseffecten van voeding op gezonde mensen zijn meer genuanceerd en soms pas na langer gebruik merkbaar. Dat maakt dat effecten van voeding op de gezondheid moeilijk aantoonbaar zijn. Het onderzoek mag volgens de EFSA niet gedaan zijn op patiënten of mensen met gezondheidsklachten, terwijl veel bewijsmateriaal dat ingediend was hier wel uit bestond.

Voor een eerlijke kijk op het ontstaan van de kloof tussen de nieuwe Europese claimswetgeving en de beleving van de voeding- en voedingssupplementenindustrie, kunt u dit artikel lezen: De wetgeving over gezondheidsclaims.
 

Waren gezondheidsclaims die verdwijnen dan onzin?
Het is niet zo dat gezondheidsclaims die worden verboden onjuist zijn. Wat gesteld kan worden is dat goedgekeurde claims voldoen aan de normen van de EFSA. Het ontwikkelen van wetenschappelijk bewijs voor gezondheidsbevorderende effecten van voeding of voedingssupplementen kost tijd. Naar de werking van foliumzuur voor het ongeboren kind is bijvoorbeeld decennia lang onderzoek gedaan. Voordat je met 100% zekerheid kon stellen dat foliumzuur belangrijk is voor het ongeboren kind, was het natuurlijk al die tijd wel waar en een feit. Je kunt dan decennia wachten voordat je er iets mee doet of je kunt werken met de ervaring, de resultaten van onderzoek en de aanwijzingen die je hebt.
 

Officiële documentatie

Klik hier voor een link naar de oorspronkelijk verordening Nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Klik hier voor een link naar de Europese Verordening (EU) nr. 432/2012 van 16 mei 2012 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Klik hier voor een link naar de lijst van goedgekeurde en afgekeurde gezondheidsclaims (EU Register on nutrition and health claims).

Klik hier voor het standpunt van de NPN, 'Met nieuwe Claimswet gaat meer verloren dan goed is voor consument'.
 

"Dit product is een voedingssupplement"

Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar voedingssupplementen voor gebruikt kunnen worden. Meer informatie over deze nieuwe regelgeving vind…

Lees meer →

Drogist te laks met zelfzorgmedicijnen

Drogisten en apothekers gaan te makkelijk om met zelfzorgmedicijnen. Dat stelt de Consumentenbond. 'Mysteryshoppers' van de Universiteit van Twente bezochten voor de Consumentenbond 119 drogisterij…

Lees meer →

Wist u dat?

Een heerlijke mini-massage voor je zelf?

Heb je weinig tijd maar wil je wel vabn dat gespannen gevoel af? Neem een heerlijke mini-masage! Simpel! Een klein beetje lavendel olie in de hand en masseer hiermee de huid langs je haargrens. Bi…

Lees meer →

Aftersun een weldaad voor de huid na het zonnen

Tip: Neem na een dagje zonnen een verkwikkende douche en verzorg daarna je huid met een verzachtende aftersun.

Lees meer →

Kruidnagel olie is niet zo onschuldig

Kruidnagelolie wordt veel gebruikt als geurstof, zowel in fijne parfums en andere cosmetica als in wasmiddelen. Het is belangrijk in anjer geurcomposities. Kruidnagelolie wordt ook als smaakstof ge…

Lees meer →

Laatst bekeken

  Bik & Bik

  Bik & Bik Online is ontstaan uit een unieke samenwerking van P.J. Bik van Drogisterij Bik uit Leiden en G.J. Bik van Drogisterij de Tulp uit Haarlem. In 2012 is de winkel in Haarlem opgeheven en werkt Bik & Bik uitsluitend vanuit Leiden.

  Contact

  Wilt u contact met ons opnemen?

  Dat kan via onze contactpagina, daar vindt u alle gegevens welke u nodig heeft om met ons contact op te nemen.

   

  Bik & Bik drogisterij | © Copyright 2009 - 2019 | Alle Rechten Voorbehouden | Algemenevoorwaarden | Privacy | Cookies DesignWebwinkelsoftware