Veilig betalen met...

Online verkopen van medicijnen

Het bestellen van medicijnen via internet is de laatste jaren flink toegenomen. Veel van de medicijnen die online worden aangeboden zijn nep. Om te voorkomen dat de gezondheid van burgers in gevaar wordt gebracht, is het belangrijk medicijnen bij een legaal online verkooppunt te kopen.

Controleer vóór het bestellen of de website dit logo op zijn website heeft staan én of de website vermeld is in het register.

 

 

Bio-Kult maakt het verschil

 Bio-Kult is ontwikkeld door neuroloog en voedingsdeskundige Dr. Natasha - Campbell McBride voor kinderen en volwassenen met een gevoelige spijsvertering en is uitgegroeid tot het meest aanbev…

Lees meer →

Bikosan vervanger van Bocasan

Bocasan van Oral-B is nu al een tijdje uit de handel, wij komen met Bikosan. Dezelfde werking en formule. Bikosan heeft een reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mond…

Lees meer →

Nieuwsbrief

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws en producten met de nieuwsbrief van Bik & Bik Online.

 • Home
 • »
 • Wist u dat...
 • »
 • Hoe gevaarlijk is de superbacterie? NDM-1 en antibioticaresistentie

Hoe gevaarlijk is de superbacterie? NDM-1 en antibioticaresistentie

Hoe gevaarlijk is de superbacterie? NDM-1 en antibioticaresistentie

De medische wereld heeft alarm geslagen over een superbacterie die niet te bestrijden valt. Maar wat doet deze bacterie precies en moeten we bang zijn? Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen over de superbacterie.

Wat is de superbacterie?
De superbacterie draagt een gen bij zich waardoor hij het enzym NDM-1 kan produceren. NDM-1 staat voor 'New Delhi metallo-beta-lactamase' en is vernoemd naar de Indiase hoofdstad waar de superbacterie voor het eerst werd gevonden. Het enzym zorgt ervoor dat bacteriën ongevoelig (resistent) worden voor bijna alle antibiotica.

Daarnaast zorgt NDM-1 er ook voor dat andere bacteriën die in contact komen met het enzym resistent worden. Op die manier komen er steeds meer superbacteriën.

Hoe wordt NDM-1 verspreid?
Verspreiding wordt vooral in de hand gewerkt door mensen die een medische behandeling ondergaan in India en Pakistan. Daar wordt makkelijker antibiotica voorgeschreven om een infectie te bestrijden. Wanneer dit te vaak gebeurt, of wanneer de patiënt antibiotica verkeerd gebruikt, kunnen bacteriën resistent worden.

Door slechte hygiëne is het mogelijk om andere mensen te besmetten. De bacterie komt voor op de huid, in de darmen en in de mond. Je kunt een mens-op-mens besmetting voorkomen door regelmatig je handen te wassen en desinfecteren.

Wat zijn de symptomen?
Verschillende bacteriën kunnen zich ontpoppen tot superbacterie, maar de symptomen van een NDM-1 infectie verschillen niet van een gewone bacteriële infectie.

Het enzym NDM-1 wordt vaak gevonden bij bacteriën zoals E. coli en klebsiella pneumonia, die bij mensen kunnen leiden tot blaas- en longontstekingen. De symptomen zijn daardoor afhankelijk van de plek waar de bacterie een infectie heeft veroorzaakt. Algemene symptomen zijn koorts en vermoeidheid.

Hoe gevaarlijk is de bacterie?
De superbacterie is niet de eerste bacterie die resistent is tegen antibiotica. De reden dat deze bacterie gevaarlijker is, is omdat hij resistent is voor de sterkste antibiotica. Normaal gesproken gebruiken artsen bij een resistente bacterie het antibioticum Carbapenem. Maar ook daar is deze superbacterie resistent voor.

Gezonde mensen hoeven zich niet veel zorgen te maken. Hoewel de bacterie ook bij hen kan voorkomen, zal het waarschijnlijk niet veel schade aanrichten. Maar wanneer een patiënt al verzwakt is, kan NDM-1 een longontsteking, blaasontsteking of een buikinfectie veroorzaken. Herstellen duurt dan lang en verloopt moeizaam. In het ergste geval kan iemand overlijden.

Tot nu toe is NDM-1 al in 13 Europese landen opgedoken. In totaal zijn 77 mensen geïnfecteerd geraakt, waarvan er 7 zijn overleden. In Nederland zijn 3 mensen geïnfecteerd geraakt, waarvan er één is overleden, maar niet door de bacterie. De andere twee patiënten zijn hersteld.

Hoe weet je of je de superbacterie hebt?
Dat weet je niet. Gezonde mensen merken niet of zij besmet zijn met de bacterie. Je weet pas dat je besmet bent als blijkt dat je resistent bent voor antibiotica. Dat gebeurt wel vaker.

In dat geval zetten artsen het sterkste antibioticum in: Carbapenem. Wanneer je daar resistent voor blijkt, dan is de kans groot dat dit komt door de superbacterie, helemaal als je een medische behandeling hebt ondergaan in India of Pakistan.

 

Antibiotica effectiever door toevoegen zilver

Antibiotica effectiever door toevoegen zilver' Antibiotica is wel tien tot duizend keer effectiever bij infecties door er zilver aan toe te voegen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van B…

Lees meer →

Chrysanthellum een wonderplant

CHRYSANTHELLUM Men gebruikt de volledige plant, die rijk is aan flavonoïden en saponinen. Chrysanthellum beschermt de lever bij overdadig eten en drinken, vergiftigingen en alcoholisme. Hij …

Lees meer →

Wist u dat?

Hyaluronzuur slikken goed voor je huid?

Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de extracellulaire matrix van ons bindweefsel en in de gewrichtsvloeistof, dat de functie heeft om gewrichten te smeren. Het is ook aanwezig op plaatsen zoals…

Lees meer →

Goed interdentaal reinigen

Interdentale borsteltjes of ragers zijn een praktische, effectieve en vooral flexibele oplossing om voedselresten en bacteriële plak tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Ze zijn heel han…

Lees meer →

"Dit product is een voedingssupplement"

Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar voedingssupplementen voor gebruikt kunnen worden. Meer informatie over deze nieuwe regelgeving vind…

Lees meer →

Laatst bekeken

  Bik & Bik

  Bik & Bik Online is ontstaan uit een unieke samenwerking van P.J. Bik van Drogisterij Bik uit Leiden en G.J. Bik van Drogisterij de Tulp uit Haarlem. In 2012 is de winkel in Haarlem opgeheven en werkt Bik & Bik uitsluitend vanuit Leiden.

  Contact

  Wilt u contact met ons opnemen?

  Dat kan via onze contactpagina, daar vindt u alle gegevens welke u nodig heeft om met ons contact op te nemen.

   

  Bik & Bik drogisterij | © Copyright 2009 - 2019 | Alle Rechten Voorbehouden | Algemenevoorwaarden | Privacy | Cookies DesignWebwinkelsoftware