Veilig betalen met...

Griep of verkouden?

Paracetamol met vitamine C geeft verlichting bij verkoudheid en of griep.

 

Griep en verkoudheid, snel voorbij bij Bik-Bik online

Controleert u ook of dit geneesmiddel wel verkocht mag worden door de juiste aanbieder? 


Check hier of de online aanbieder wel geregistreerd is!

 

Wie kent Old Spice niet?

Old Spice deodorants
Nu verkrijgbaar de deodorants van Old Spice in de geuren:
Original, White Water en Captain!

 

 

Bio-Kult maakt het verschil

 Bio-Kult is ontwikkeld door neuroloog en voedingsdeskundige Dr. Natasha - Campbell McBride voor kinderen en volwassenen met een gevoelige spijsvertering en is uitgegroeid tot het meest aanbev…

Lees meer →

New van New-Care Magnesium-Sticks

New Care Magnesium sticks zijn makkelijk mee te nemen en kunnen direct in de mond zonder water worden ingenomen. Heel handig tijdens het sporten of als je onderweg bent bijvoorbeeld. 1 stick l…

Lees meer →

Nieuwsbrief

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws en producten met de nieuwsbrief van Bik & Bik Online.

 • Home
 • »
 • Wist u dat...
 • »
 • Hoe gevaarlijk is de superbacterie? NDM-1 en antibioticaresistentie

Hoe gevaarlijk is de superbacterie? NDM-1 en antibioticaresistentie

Hoe gevaarlijk is de superbacterie? NDM-1 en antibioticaresistentie

De medische wereld heeft alarm geslagen over een superbacterie die niet te bestrijden valt. Maar wat doet deze bacterie precies en moeten we bang zijn? Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen over de superbacterie.

Wat is de superbacterie?
De superbacterie draagt een gen bij zich waardoor hij het enzym NDM-1 kan produceren. NDM-1 staat voor 'New Delhi metallo-beta-lactamase' en is vernoemd naar de Indiase hoofdstad waar de superbacterie voor het eerst werd gevonden. Het enzym zorgt ervoor dat bacteriën ongevoelig (resistent) worden voor bijna alle antibiotica.

Daarnaast zorgt NDM-1 er ook voor dat andere bacteriën die in contact komen met het enzym resistent worden. Op die manier komen er steeds meer superbacteriën.

Hoe wordt NDM-1 verspreid?
Verspreiding wordt vooral in de hand gewerkt door mensen die een medische behandeling ondergaan in India en Pakistan. Daar wordt makkelijker antibiotica voorgeschreven om een infectie te bestrijden. Wanneer dit te vaak gebeurt, of wanneer de patiënt antibiotica verkeerd gebruikt, kunnen bacteriën resistent worden.

Door slechte hygiëne is het mogelijk om andere mensen te besmetten. De bacterie komt voor op de huid, in de darmen en in de mond. Je kunt een mens-op-mens besmetting voorkomen door regelmatig je handen te wassen en desinfecteren.

Wat zijn de symptomen?
Verschillende bacteriën kunnen zich ontpoppen tot superbacterie, maar de symptomen van een NDM-1 infectie verschillen niet van een gewone bacteriële infectie.

Het enzym NDM-1 wordt vaak gevonden bij bacteriën zoals E. coli en klebsiella pneumonia, die bij mensen kunnen leiden tot blaas- en longontstekingen. De symptomen zijn daardoor afhankelijk van de plek waar de bacterie een infectie heeft veroorzaakt. Algemene symptomen zijn koorts en vermoeidheid.

Hoe gevaarlijk is de bacterie?
De superbacterie is niet de eerste bacterie die resistent is tegen antibiotica. De reden dat deze bacterie gevaarlijker is, is omdat hij resistent is voor de sterkste antibiotica. Normaal gesproken gebruiken artsen bij een resistente bacterie het antibioticum Carbapenem. Maar ook daar is deze superbacterie resistent voor.

Gezonde mensen hoeven zich niet veel zorgen te maken. Hoewel de bacterie ook bij hen kan voorkomen, zal het waarschijnlijk niet veel schade aanrichten. Maar wanneer een patiënt al verzwakt is, kan NDM-1 een longontsteking, blaasontsteking of een buikinfectie veroorzaken. Herstellen duurt dan lang en verloopt moeizaam. In het ergste geval kan iemand overlijden.

Tot nu toe is NDM-1 al in 13 Europese landen opgedoken. In totaal zijn 77 mensen geïnfecteerd geraakt, waarvan er 7 zijn overleden. In Nederland zijn 3 mensen geïnfecteerd geraakt, waarvan er één is overleden, maar niet door de bacterie. De andere twee patiënten zijn hersteld.

Hoe weet je of je de superbacterie hebt?
Dat weet je niet. Gezonde mensen merken niet of zij besmet zijn met de bacterie. Je weet pas dat je besmet bent als blijkt dat je resistent bent voor antibiotica. Dat gebeurt wel vaker.

In dat geval zetten artsen het sterkste antibioticum in: Carbapenem. Wanneer je daar resistent voor blijkt, dan is de kans groot dat dit komt door de superbacterie, helemaal als je een medische behandeling hebt ondergaan in India of Pakistan.

 

Antibiotica effectiever door toevoegen zilver

Antibiotica effectiever door toevoegen zilver' Antibiotica is wel tien tot duizend keer effectiever bij infecties door er zilver aan toe te voegen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van B…

Lees meer →

Chrysanthellum een wonderplant

CHRYSANTHELLUM Men gebruikt de volledige plant, die rijk is aan flavonoïden en saponinen. Chrysanthellum beschermt de lever bij overdadig eten en drinken, vergiftigingen en alcoholisme. Hij …

Lees meer →

Wist u dat?

Lactose-intolerantie? Wat is dat precies

Drie kwart van volwassen mensen lijdt aan een lactose-intolerantie. Lactose is een disaccharide (dubbele suikermolecuul). Het wordt ook melksuiker genoemd en zit behalve in melk in tal van producte…

Lees meer →

Yoghurt zonder lactose

De yoghurt wordt van melk gemaakt. Je kunt hiervoor geiten- of koemelk gebruiken. In het algemeen zijn de eiwitten van geitenmelk beter verteerbaar. Ingrediënten: een liter volle melk yoghurt …

Lees meer →

Antibiotica effectiever door toevoegen zilver

Antibiotica effectiever door toevoegen zilver' Antibiotica is wel tien tot duizend keer effectiever bij infecties door er zilver aan toe te voegen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van B…

Lees meer →

Laatst bekeken

  Bik & Bik

  Bik & Bik Online is ontstaan uit een unieke samenwerking van P.J. Bik van Drogisterij Bik uit Leiden en G.J. Bik van Drogisterij de Tulp uit Haarlem. In 2012 is de winkel in Haarlem opgeheven en werkt Bik & Bik uitsluitend vanuit Leiden.

  Contact

  Wilt u contact met ons opnemen?

  Dat kan via onze contactpagina, daar vindt u alle gegevens welke u nodig heeft om met ons contact op te nemen.

   

  Bik & Bik drogisterij | © Copyright 2009 - 2019 | Alle Rechten Voorbehouden | Algemenevoorwaarden | Privacy | Cookies DesignWebwinkelsoftware