Veilig betalen met...

Online verkopen van medicijnen

Het bestellen van medicijnen via internet is de laatste jaren flink toegenomen. Veel van de medicijnen die online worden aangeboden zijn nep. Om te voorkomen dat de gezondheid van burgers in gevaar wordt gebracht, is het belangrijk medicijnen bij een legaal online verkooppunt te kopen.

Controleer vóór het bestellen of de website dit logo op zijn website heeft staan én of de website vermeld is in het register.

 

 

Bio-Kult maakt het verschil

 Bio-Kult is ontwikkeld door neuroloog en voedingsdeskundige Dr. Natasha - Campbell McBride voor kinderen en volwassenen met een gevoelige spijsvertering en is uitgegroeid tot het meest aanbev…

Lees meer →

Bikosan vervanger van Bocasan

Bocasan van Oral-B is nu al een tijdje uit de handel, wij komen met Bikosan. Dezelfde werking en formule. Bikosan heeft een reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mond…

Lees meer →

Nieuwsbrief

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws en producten met de nieuwsbrief van Bik & Bik Online.

 • Home
 • »
 • Wist u dat...
 • »
 • Longkanker: de dodelijkste kanker. 90% veroorzaakt door roken

Longkanker: de dodelijkste kanker. 90% veroorzaakt door roken

Longkanker: de dodelijkste kanker. 90% veroorzaakt door roken

Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. Ieder jaar overlijden er meer mensen aan longkanker dan aan borstkanker en darmkanker samen. En dat terwijl longkanker in veel gevallen ook voorkomen had kunnen worden. Longkanker komt namelijk in 90 procent van de gevallen door het roken.

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 10.000 mensen longkanker vastgesteld. Na prostaatkanker, is het de meest voorkomende soort kanker bij mannen. De laatste jaren komt longkanker ook steeds vaker bij vrouwen voor. Het feit dat steeds meer vrouwen zijn gaan roken, is hier oorzaak van. Het aantal mannen met longkanker daalt juist iets.

De helft van de mensen die longkanker krijgt is tussen de 60 en 75 jaar. Longkanker komt bij mannen met name tussen de 65 en 80 jaar voor, bij vrouwen is dit tussen de 55 en 80 jaar. In de leeftijdsgroep 30 tot 45 krijgen evenveel mannen als vrouwen longkanker.

Oorzaken
De belangrijkste oorzaak van longkanker is het roken van sigaretten. Ook het roken van sigaren en pijp vergroot de kans op de ziekte. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat niet-roker die vaak mee-roken een groter risico lopen om longkanker te krijgen.

Het uitoefenen van bepaalde beroepen vergroot het risico. Door intensieve blootstelling aan stoffen als nikkel, radon, arseen en asbest bijvoorbeeld. Door de blootstelling aan schadelijke stoffen ontstaan veranderingen in het genetisch materiaal van de cellen in de longen. Uiteindelijk kunnen de cellen ontsporen en zich onbelemmerd gaan delen.

Symptomen
Bij longkanker zie je vaak lange tijd helemaal geen symptomen. Daarbij zijn de symptomen van longkanker vaak vrij algemeen. Vaak passen de klachten bij de leeftijd of een verslechtering van de conditie. Soms zijn de eerste klachten zelfs afkomstig van de plaats waar zich een uitzaaiing bevindt, bijvoorbeeld pijn op bepaalde plekken in het lichaam door uitzaaiingen in de botten.

Klachten bij longkanker kunnen zijn:

 • verandering in het hoestpatroon (bijvoorbeeld hardnekkige prikkelhoest)
 • bloed in opgehoest slijm
 • kortademigheid
 • vaak terugkerende longontsteking
 • aanhoudende heesheid zonder keelpijn
 • zeurende pijn in de borststreek, rug, of in het gebied van de schouders
 • meer slijmvorming
 • zwelling van het gezicht of nek

In veel gevallen treedt bij longkanker een verslechtering op van de conditie. Dit kan zicht uiten in:

 • vermoeidheid zonder aanwijsbare reden
 • gebrek aan eetlust
 • onverklaarbaar gewichtsverlies

Soms treden ook klachten op als hoofdpijn, sufheid en pijn elders in het lichaam.

Behandeling
De meest toegepaste behandeling bij longkanker zijn operatie, bestraling en chemotherapie. Een combinatie van de behandelmethoden is meestal noodzakelijk. Daarbij komt het vaak voor dat longkanker pas wordt vastgesteld als genezing niet meer mogelijk is. Alleen een palliatieve behandeling is dan nog zinvol. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte, het verminderen van de klachten en het voorkomen van complicaties.

Het type longkanker speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een behandeling, net als het stadium van de ziekte en de lichamelijke conditie van de patiënt.

Voorkomen
Stoppen met roken is de belangrijkste manier om longkanker te voorkomen. Hoe meer en langer iemand gerookt heeft des te groter is de kans op longkanker.

Helaas is longkanker nog niet gemakkelijk op te sporen in een vroeg stadium, hier wordt momenteel uitgebreid onderzoek naar gedaan. In de toekomst zou een vroeg diagnose er aan bij kunnen dragen dat minder mensen overlijden aan longkanker. De helft van de longkankerpatiënten overleeft de eerste vijf jaar na de diagnose als de longkanker nog niet is uitgezaaid. Bij uitzaaiing is dit nog maar 2 tot 20 procent, afhankelijk van waar de uitzaaiingen zijn.

Momenteel wordt longkanker slechts in 15 procent van de gevallen in een vroeg stadium ontdekt. Hier valt dus hopelijk in de toekomst nog heel wat winst te behalen.

 

Droge of kriebelhoest

Heb je een droge kuch, hoest je zonder slijm? Heb je de hele tijd een kriebelend gevoel in je luchtwegen, waardoor je moet hoesten? Houdt de hoest je uit je slaap? Een irritant gevoel in je keel zo…

Lees meer →

Drogist te laks met zelfzorgmedicijnen

Drogisten en apothekers gaan te makkelijk om met zelfzorgmedicijnen. Dat stelt de Consumentenbond. 'Mysteryshoppers' van de Universiteit van Twente bezochten voor de Consumentenbond 119 drogisterij…

Lees meer →

Antibiotica helpen amper bij een luchtwegklachten

Een kwart denkt dat antibiotica helpen tegen hoesten, verkoudheid en griep.   Maar antibiotica hebben vaak geen nut bij luchtwegklachten, omdat ze meestal door een virus worden veroorzaakt. De…

Lees meer →

Wist u dat?

Natural Glow - creëer een stralende, frisse look!

De producten van de Trend Sensitiv Natural Glow Edition laten je stralen! een natuurlijke natural glow look De kleuren zijn fris en glanzend, en perfect op elkaar afgestemd. Met het levendige kleur…

Lees meer →

Waarom is babymassage nog meer goed voor mijn baby?

Aanraking is erg belangrijk, en een goede manier waarop je dit gericht kunt doen is door het geven van een babymassage. Dat voelt niet alleen fijn aan, er zijn ook vele andere voordelen. Zo is een …

Lees meer →

Lactose-intolerantie? Wat is dat precies

Drie kwart van volwassen mensen lijdt aan een lactose-intolerantie. Lactose is een disaccharide (dubbele suikermolecuul). Het wordt ook melksuiker genoemd en zit behalve in melk in tal van producte…

Lees meer →

Laatst bekeken

  Bik & Bik

  Bik & Bik Online is ontstaan uit een unieke samenwerking van P.J. Bik van Drogisterij Bik uit Leiden en G.J. Bik van Drogisterij de Tulp uit Haarlem. In 2012 is de winkel in Haarlem opgeheven en werkt Bik & Bik uitsluitend vanuit Leiden.

  Contact

  Wilt u contact met ons opnemen?

  Dat kan via onze contactpagina, daar vindt u alle gegevens welke u nodig heeft om met ons contact op te nemen.

   

  Bik & Bik drogisterij | © Copyright 2009 - 2019 | Alle Rechten Voorbehouden | Algemenevoorwaarden | Privacy | Cookies DesignWebwinkelsoftware